Sava mora da uvozi povrće i voće

Bez autora
Sep 30 2010

Prehrambena industrija "Sava Semberija" iz Bijeljine i pored toga što ima neophodne kapacitete za preradu više od 4.500 tona proizvoda, ostvaruje upola manju proizvodnju, zbog nedostatka povrća i voća, koje je ove godine uglavnom stradalo u poplavama. U bijeljinskoj fabrici do sada je prerađeno oko 2.000 tona gotovih proizvoda, te je planirano da do kraja godine ta količina bude udvostručena. Plan od 4.500 tona prerađenih proizvoda teško će ispuniti zbog nedostatka voća i povrća, koje je u većem dijelu Srpske stradalo zbog loših vremenskih uslova. Potrebne količine sirovina moraćemo da nabavimo iz Srbije i Makedonije. Povrće i voće za preradu nabavljaće se i iz hladnjača. U pogonima "Save" trenutno se proizvodi ajvar i pinđura, te pekmez od šipka i miješane salate. Gotovi proizvodi ove fabrike imaju siguran plasman na tržištu Republike Srpske i Srbije.

Sava mora da uvozi povrće i voćePrehrambena industrija "Sava Semberija" iz Bijeljine i pored toga što ima neophodne kapacitete za preradu više od 4.500 tona proizvoda, ostvaruje upola manju proizvodnju, zbog nedostatka povrća i voća, koje je ove godine uglavnom stradalo u poplavama.

Pomoćnik generalnog direktora za marketing i komunikacije u "Savi Semberija" Dragomir Ljubojević kaže da je u bijeljinskoj fabrici do sada prerađeno oko 2.000 tona gotovih proizvoda, te da je planirano da do kraja godine ta količina bude udvostručena

- Plan od 4.500 tona prerađenih proizvoda teško ćemo ispuniti zbog nedostatka voća i povrća, koje je u većem dijelu Srpske stradalo zbog loših vremenskih uslova. Potrebne količine sirovina moraćemo da nabavimo iz Srbije i Makedonije - rekao je Ljubojević i dodao da će povrće i voće za preradu nabavljati i iz hladnjača.

- U pogonima "Save" trenutno se proizvodi ajvar i pinđura, te pekmez od šipka i miješane salate - rekao je Ljubojević i dodao da gotovi proizvodi ove fabrike imaju siguran plasman na tržištu Republike Srpske i Srbije.

Plan je da se, dodaje Ljubojević, već iduće godine proizvodnja poveća na 11.000 tona, te da se plasman proizvoda proširi i na druge zemlje u regionu.

Ljubojević je naglasio da je završena i revitalizacija svih devet proizvodnih linija "Save", te da se trenutno radi na usavršavanju termoenergetskih postrojenja.

- Za devet mjeseci ove godine u revitalizaciju postrojenja uloženo je više od pet miliona maraka - istakao je Ljubojević.

Subvencije

Dragomir Ljubojević kaže da je poljoprivrednim proizvođačima neophodna pomoć oko obezbjeđenja kvalitetnih sjemenskih sorti koje će biti otporne na vremenske uslove.

- Sorte voća i povrće koje se trenutno kod nas proizvode nisu otporne na vremenske nepogode i zbog toga dolazimo u situaciju da sirovine za domaću prehrambenu proizvodnju uvozimo - kazao je Ljubojević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik